Contech :: Uravnotežavanje na licu mesta
Contech
Magyar Srpski English
O nama
Usluge
Vibrodijagnostika
Termovizija
Podešavanje saosnosti
Uravnotežavanje na licu mesta
Podešavanje paralelnosti
Statistika
Kontakt

Uravnotežavanje na licu mesta

14. 7. 2024 - nedelja

    Uravnotežavanje vršimo na licu mesta, bez rastavljanja mašine:
  • u jednoj ravni i
  • u dve ravni.

Uravnoteženje rotacionih delova na licu mesta (u sopstvenim ležajevima)

Neuravnoteženost rotacionih delova je najčešći problem u praksi. Neuravnoteženost nastaje kad raspored masa rotacionog elementa izgubi osnosimetričan položaj. Ovaj fenomen primetljiv je isključivo pri radu mašina i ostaje neprimećen pri zaustavljanju ili pri popravci iste. Posledica je da se buka i vibroaktivnost agregata znatno povećava, opterećeni elementi se brže upropašćuju, znatno se smanjuje pogonska spremnost. U slučaju grube neuravnoteženosti agregat postaje neupotrebljiv.

Prilikom uravnoteženja na licu mesta vibrodijagnostičnim ispitivanjem određujemo vrstu i stepen neuravnoteženosti. Izračunamo masu i položaj potrebnih tegova, koji su potrebni za pravilan (osnosimetrični) položaj masa rotacionog dela. Postupak zahteva 2-3 pokretanja agregata i delimično otvaranje kućište rotacionog dela. Vreme trajanja postupka je oko 1-2 sat.

Nakon uravnoteženja rad agregata (nivo vibracija i buke) postaje normalan, pogonska spremnost agregata i vek trajanja opterećenih delova se povećava, npr. kod ležajeva čak i 2-3 puta. Znatno se smanjuje napetost, koja uvek nastaje pri neispravnostima ključnih agregata.

Primer neuravnoteženog bubnja:

Nazad na spisak usluga

CONTECH d.o.o. - Eugena Kumičića 15/3. - 24000 Subotica - Srbija
+381 (0) 24 527 619 - +381 (0) 69 13 444 19 - office@contech.co.rs - www.contech.co.rs